Iskoláknak

A fejtetű makacs kis teremtmény. Talán már tapasztalta, hogy képes nagyon is gyorsan terjedni az iskolákban. Mint partnere a fejtetű elleni küzdelemben, szeretnénk segíteni abban, hogy gyorsan és eredményesen megszabaduljon a fejtetűtől.

8 tény a fejtetű kapcsán

Hány karma van a fejtetűnek?

A fejtetűnek 6 lába van, melyek kampóalakú karomban végződnek, és ezekkel tudja a fejtetű erősen megragadni a hajat.

Milyen gyorsan szaporodik a fejtetű?

A nőstény fejtetű naponta akár 10 tojást is lerak. A tojások rendszerint a hajhagymák mellett, a fejbőr közelében találhatók meg. A fejtetűt nehéz eltávolítani. Tehát minél hamarabb sikerül felfedezni, annál könnyebb tőlük megszabadulni.

A fejtetű emberi vérrel táplálkozik?

A fejtetű akár napi négy alkalommal is táplálkozik a fejbőrön keresztül. Ha már nincs hajban, 2–3 napnál többet nem él túl.

A fejtetű átlátszó?

Igen, a fejtetű átlátszó. Ezért nehezen fedezhetők fel a hajban. A táplálkozást követően barnás-vörös színűvé válnak.

A fejtetű jobban szereti a tiszta hajat?

A fejtetű nem tesz különbséget a rövid és hosszú, illetve tiszta és koszos haj között. Ugyanakkor gyakrabban előfordul a mosott hajban.

Tud a fejtetű úszni?

A fejtetű kiváló úszó. Ezért is terjednek az úszómedencékben vagy a strandok közelében.

Tud a fejtetű repülni?

A fejtetű nem képes repülni! Mindazonáltal közvetlenül fejről-fejre terjed az emberek között. Ezért is kedvelik annyira az iskolákat és a gyerekeket!

Mindenki kaphat fejtetűt?

A fejtetű általános probléma, főleg az általános iskolás korú gyerekek között. A családban a fejtetűfertőzés kezelésének, illetve elkerülésének a legalkalmasabb módja, ha ismerjük az „ellenfelet”, és azt hatékonyan tudjuk kezelni.