A fejtetűről

A Paranit a következőkben felsorolja a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Ha van olyan kérdése, amire nem kapott választ, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

Mi a teendő, ha fejtetűriasztás van érvényben az iskolában vagy az óvodában?

A Paranit használata előtt fontos az összes családtag hajának az alapos ellenőrzése, lehetőleg természetes fény mellett. A száraz haj átnézéséhez használjon sűrűn fogazott tetűfésűt, és akinek fejtetűje van, azokat még ugyanazon a napon kezelje a visszafertőződés megelőzése érdekében.
A Paranit sampon vagy spray használata tekintetében további tudnivalókért kattintson az alábbi linkre:
Nézze meg a bemutatót, hogy hogyan ellenőrizhető és kezelhető a gyermek a Paranit sampon segítségével
Nézze meg a bemutatót, hogy hogyan ellenőrizhető és kezelhető a gyermek a Paranit kezelőspray segítségével
Az eredményes kezelés alapvető szabályai: használjon elegendő terméket, és alaposan fésülje át a hajat, hogy meggyőződjön róla, az összes fejtetűt és serkét sikerült eltávolítani.

Hogyan ellenőrizhetem a gyermekemet a fejtetű tekintetében?

A fejtetvek fellelésének legjobb módja a fésű használata. Ez fontos első lépés a kezelés megkezdése előtt.

Ellenőrizze a fejtetűt a SZÁRAZ hajban sűrűn fogazott tetűfésű segítségével.
1. Először is fésülje szét a kócokat, majd fürtönként nézze át a hajat.
2. Ellenőrizze a hajgyökerek körüli és a fül mögötti területet, valamint a gyermek tarkóját is. Gyakran ezek azok a területek, ahol a tetű és a serkék megtalálhatók.
3. Minden egyes használatot követően gondosan tisztítsa meg a fésűt langyos, szappanos vízben, hogy elkerülje a további fertőzést.

Ha élő fejtetűt talál, ne aggódjon, hiszen a Paranit rendkívül hatásos termék a gyermek kezeléséhez. Mivel a fejtetű gyorsan szaporodik, azt javasoljuk, hogy haladéktalanul kezelje a gyermekét.
Ne felejtse el az iskolát tájékoztatni a gyermek állapotáról, valamint a környezetét fertőtleníteni. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, kattintson ide.

Hogyan kapott a gyermekem fejtetűt? Ez higiéniai kérdés?

A fejtetűnek semmi köze a higiéniához. Bárki kaphat fejtetűfertőzést, bár az a gyerekek esetében általánosabb. A fejtetű a fejek fizikai érintkezésével vagy személyes használati tárgyak (sál, kerékpáros védősisak stb.) cseréje révén terjed. A kisebb gyerekek gyakrabban érintkeznek egymással, éppen ezért az általános iskola jellemző színtere lehet a fejtetű gyorsabb terjedésének. Az iskolák többségében mindig van néhány gyerek, akik aktuálisan élő fejtetűvel fertőzöttek.A fejtetű nem tesz különbséget a rövid és hosszú, illetve tiszta és koszos haj között.

Levágjuk a gyermek haját, ha tetves?

Ne. A fejtetű a fejbőr közelében él, ezért a hajvágás alig számít valamit. A legjobb megoldás a gyermek azonnali kezelése. Tudjon meg többet Paranit termékekről.

Hogyan kerülhető el a fejtetű-(vissza)fertőzés?

Azok a szülők, akik rendszeresen fésülik és ellenőrzik a gyermekek haját, mindenképpen észlelni fogják a fejtetűt. Ezzel a család többi tagjától is távol tartható a fertőzés. Ha tetűt talál, figyelmesen kövesse a család ellenőrzésére vonatkozó tanácsainkat, valamint a kezelést érintő utasításokat, ami biztosítja a probléma megoldását. A Paranit napi használatra riasztósprayt fejlesztett ki, ami Önt és családját is segíti a fejtetű (vissza)fertőződés elleni védelemben. Néhány további tipp a család védelmében:

  • Kérje meg gyermekét, hogy ne cserélgesse ruhadarabjait, például a sálat vagy sapkát a barátaival
  • Kösse fel vagy fonja be a hosszú hajat
  • Az uszodában viseljen úszósapkát
  • Fertőtlenítse az érintett területet, továbbá mossa ki az ágyneműt és személyes tárgyakat (sálak, sapkák…) 60°C-on. Porszívózza ki a házat és a kocsit, majd a porzsákot dobja ki. Tudjon meg többet a Paranit környezeti sprayről.

Hol kérhetek segítséget és tanácsot?

Tanácsot a helyi iskolai nővértől, gyógyszerésztől vagy orvostól kérhet.

Képes a fejtetű a hajon kívül élni?

A fejtetű 2–3 napig képes lehet a hajon kívül is élni nedves környezeti feltételek mellett, de a közvélekedés szerint ez esetben nem tud szaporodni.

Ellenállóvá válhat a fejtetű a kezeléssel szemben?

A Paranit termékek nem tartalmaznak vegyi anyagokat, hanem kizárólag mechanikailag hatnak; így a fejtetű nem képes ellenálló-képességet kialakítani egyik összetevővel szemben sem. Az lehetséges, hogy a fejtetű rezisztenssé válik rovarirtó alapú termékek összetevőivel szemben. Ugyanakkor a rovarirtó szerekkel szembeni valódi ellenálló-képesség viszonylag ritka. A kezelés esetleges eredménytelensége más okokra ennél nagyobb valószínűséggel visszavezethető lehet:

  • helytelen diagnózis
  • az utasítások be nem tartása: elégtelen mennyiségű termék, túlságosan rövid kezelési időtartam, a fejtetű és serkék fésűs eltávolításának a hiánya stb.
  • a nem kezelt iskolatársak, családtagok, esetleg felnőttek okozta (vissza)fertőződés
  • a környezet megtisztításának és fertőtlenítésének a hiánya
  • az első kezelésre 7 nappal következő ellenőrzés és szükség szerint az ismételt kezelés hiánya

Hogyan számítható ki, hogy milyen régen van a fejtetű a hajamban?

Ehhez meg kell mérni, hogy a tojások milyen távol vannak a fejbőrtől. A tojásokat a fejtetű a fejbőr közelében rakja le. A haj havonta körülbelül egy centimétert nő. Tehát a fejbőrtől 2 cm-re lévő tojást a fejtetű 2 hónappal korábban rakhatta le.